Jak góralki szkoliły się w gotowaniu? Co wynosiły z domu?I czy dobrze dziś gotują? Posłuchajcie:
Góralska kuchnia była by dobra dla współczesnych Pań. Dlaczego? Bo jest szybka i tania. Co w kuchni wykorzystują góralki i z czego gotują?
Wracamy do Karczmy Świstak w Koniakowie. Tam wspaniale gotuję dwie Panie. Jakim przepisem zaskoczą nas dziś?
Zioła, czyli dary natury zawsze w górach były bezcenne i tak pozostało. Czy dziś nadal góralki zbierają zioła, czy próbują nimi reperować zdrowie swoich mężów.
Górale mają owce, ale nie koniecznie sami jedzą owczy ser. Dlaczego jeden góral nie lubi takiego sera?
Opowiadamy o tradycjach góralskich, a ile pozostało z nich do dziś? Co obecnie jedzą górale i czy lubią tradycyjne potrawy?
Placki i kwacki, tak w skrócie można by opisać to, o czym chcemy opowiedzieć. Placki to sprawa jasna, a kwacki? Ktoś wie?
Nie zdradzimy żadnego przepisu, bo właściciel Chaty na gronu strzeże ich bardzo. Ale opowiemy o tym, jak smacznie można zjeść w tym miejscu. O szczegółach w Gotuj się na lato.
Okazje były ku temu różne, ale na pewno ważne. Bo świniobicia nie robiło się na co dzień. Jak to wyglądało i jakie wyroby czyniono?
O bogactwie które kryje się w ziołach wiemy już sporo. Ale wiedzy nigdy za wiele, zwłaszcza, gdy czerpiemy ją od tych, którzy nigdy od natury nie odeszli. O góralskich przepisach na zdrowie w audycji
redakcja@radioem.pl
tel. 32/ 608-80-40
sekretariat@radioem.pl
tel. 32/ 251 18 07