Dziś nie będzie przepisu. Opowiemy o dawnej kuchni góralskiej. Jak wyglądała, jakie były sprzęty, co się jadało?
Lody z koziego mleka? Pyszne! Jeśli koza jest odpowiednio wydojona, naprawdę nie niesie zapachu w mleku.
Najpiękniejsze widoki Beskidu Śląskiego? Z góry Ochodzita w Koniakowie. A u podnóża góry najlepsze placki ze szpyrką. O nich opowiemy z Paniami Jadwigą Pasternak i Katarzyną Chmiel z Karczmy Świstak.
Wyrosła z biedy górali. Kiedyś wszystko co rosło wokół domu, mogło stać się posiłkiem. Dziś zupa szczawiowa zachwyca smakiem. I to jakim!
Kto pierwszy dostaje posiłek w góralskim domu? Czy góral odnajdzie się w kuchni? O tym Maria i Tomasz Waluś z Międzybrodzia Bialskiego.
Trzeba się napracować, by zrobić obiad dla tych, którzy przygotowują kołacz weselny. Pracy po uszy, ale zadowolenie jeszcze większe. Jesteśmy w Istebnej.
Przygotowania do wesela w górach to np. kilkaset kostek masła na kołacz, kilkadziesiąt kilogramów cukru i wiele potrzebnych rąk do pracy. O tym, jak wygląda weselny kołacz w Gotuj się na lato.
Na upały dobry chłodnik. Dlatego proponujemy chłodnik z bobu. A będzie to przepis z pod samiutkich Tatr.
Może tak nieładnie powiedziane, ale do deserów dziś przedstawianych nie można podejść inaczej, jak z emocjami
Dziwne, no bo jak połączyć ciecierzycę z czekoladą, to niby co powstanie...a okazuje się, że całkiem smaczna czekolada. Posłuchajcie.
redakcja@radioem.pl
tel. 32/ 608-80-40
sekretariat@radioem.pl
tel. 32/ 251 18 07