Jeszcze raz w góry, na pyszne jedzenie. Tym razem jedziemy na Cieńków i kosztujemy pyszności z Karczmy Jedlowo.
Ostatni raz zaglądamy do kuchni pachnącej ziołami. W górach wykorzystywano je przede wszystkim jako przyprawy, ale również jako środek leczniczy.
Tak trudno się rozstać!. Nam też, bo karczma Świstak w Koniakowie proponuje rarytasy z najwyższej półki.
Niedzielny obiad to na Śląsku rzecz święta. Ale czy tylko w sercu naszej aglomeracji. Nie inaczej jest w Beskidach, tam również górale świętują i na obiad jedzą same pyszności
Gdzie dobrze zjeść w górach? Podpowiemy w środę. Wybieramy się bowiem do Istebnej i po zejściu ze szlaku górskiego zamierzamy odwiedzić karczmę Po zbóju. Będzie pysznie.
Ziołolecznictwo wchodzi w swój renesans. Tymczasem u górali moda na zioła nigdy nie zanikła i właściwie każdy wie, jaka "trawka" do czego służy. O ziołach z Jaworzynki opowiadamy w audycji.
Na hali górale nie mieli łatwego życia. To nie tylko patrzenie w gwiazdy, czy zachwycanie się łąką wśród lasów, ale to również ciężka praca. To tam powstawał pyszny owczy ser. O tej pracy opowiemy w audycji.
O kozich serach było już dużo, ale teraz o tym, jak można je wykorzystać w kuchni. Zajrzymy ponownie do Koziej zagrody, gdzie powstają pyszne dania na bazie koziego sera.
Jak wyglądała dawna kuchnia? Co się w niej znajdowało? Ile czasu góralka w niej spędzała? O tym posłuchamy w Muzeum Regionalnym na Grapie
Jeśli chcecie skosztować pysznej jagnięciny to zapraszamy do Koziej zagrody. Postaramy się opowiedzieć o sposobie przygotowania dania z tego mięsa, ale również innych smakołykach rodem z Brennej.
redakcja@radioem.pl
tel. 32/ 608-80-40
sekretariat@radioem.pl
tel. 32/ 251 18 07