A dziś dobry makaron z grzybami. Audycja powstaje we współpracy z Oddziałem Lasów Państwowych w Katowicach.
Bo fioletowe warzywa i owoce właśnie młodości potrafią się przysłużyć. Dlaczego są tak zdrowe? O tym Beata Borucka dietetyk.
Dlaczego jest zdrowa? Bo zawiera spore ilości witaminy B, a także pierwiastki takie jak potas i magnez, które pomagają budować kondycję układu krążenia. O mące jaglanej dziś Anna Pawelec z Fundacji Jemy Eko
Jest piękny, zielony i można go wykorzystać na wiele sposobów, a do tego ma cenne właściwości prozdrowotne. O brokule będziecie mówić Jolanta Naklicka-Kleser.
Bez pierników święta nie istnieją. Oczywiście święta kulinarne. Od pierwszej niedzieli adwentu pieczemy już pierniki. Piecze je także Bogdan Schmit z Zielonego Ogrodu.
Dzięki Wsparciu Lasów Państwowych w Katowicach realizujemy programy kulinarne, przygotowujemy potrawy w oparciu o produkty znalezione w lesie. Dziś bulion z bażanta z pierożkami.
Są zdrowe bo: mogą zmniejszyć prawdopodobieństwo rozwoju nowotworu żołądka nawet o jedną trzecią. Jakie jeszcze są zalety jedzenia białych warzyw o tym Beata Borucka dietetyk.
Jest wolna od glutenu, ma niski indeks glikemiczny, dlatego znalazła zastosowanie jako środek regulujący poziom cukru we krwi. To jedna z wielu zalet mąki gryczanej. O innych opowie Anna Pawelec z Fundacji Jemy eko.
A przynajmniej bardzo zdrowy, taki jest kalafior. Pomaga naszemu organizmowi w wielu sytuacjach prozdrowotnych. Jakich i jak go przygotować najlepiej o tym Jolanta Naklicka Kleser z katowickiej Pracowni Smaku.
Bo dlaczego nie. Ponoć to żadna wielka filozofia, a jedynie wiedza, którą pomoże nam zgłębić Bogdan Schmit z Zielonego Ogrodu.
redakcja@radioem.pl
tel. 32/ 608-80-40
sekretariat@radioem.pl
tel. 32/ 251 18 07