W grudniu magazyn Świat jest piękny odwiedza Kraj Hradecki w Czechach. Poznamy czeskie zwyczaje adwentowe i świąteczne w Pałacu Hradek u Nechanic, odwiedzimy dawny, barokowy Hospital Kuks i dowiemy się w czym tkwi sekret tradycyjnego czeskiego przysmaku. Polecamy także stronę internetową: www.hkregion.cz
Co to takie loppisy i dlaczego Szwedzi tak je uwielbiają? Jakie słodycze najlepiej smakują w grudniu? Dlaczego słomiany koziołek z Gävle musi spłonąć jeszcze przed świętami? Milena Zaremba - autorka bloga @sztokholmianka i współautorka książki "Szwecja, gdzie wiking pije owsiane latte" opowie też o "wnerwionych karteczkach"... Tym razem zapraszamy do kraju, gdzie nikt nie zasłania okien i gdzie grudzień jest najbardziej rozświetlonym miesiącem.
W Australii wszystko jest inaczej: inny czas, inna pora roku, nawet woda w wannie krąży w przeciwnym kierunku. No a Boże Narodzenie spędza się przy grillu i w japonkach. Anulla w Krainie Oz - czyli Ania Baranek opowiada tym niezwykłym miejscu. Posłuchajcie koniecznie!
O mieszkańcach bagien, o tym jak przywołać aligatora i jak się łapie sumy na ... mydło. Czy Nowy Orlean wstydzi się czasów segregacji rasowej i czy jest ona przeszłością. O Luizjanie opowiada Artur Owczarski, podróżnik, publicysta, autor m.in. książki "Luizjańskie Gumbo."
O kontynencie, na którym można przeżyć bez pieniędzy; o Afrykanach, którzy pięknie marzą; o plemieniu, które rozmawia z krokodylami i ... kurach w samolocie. O pięknych i ciemnych stronach Afryki opowie w magazynie "Świat jest piękny" Tadeusz Biedzki, podróżnik, pisarz, przedsiębiorca.
Dlaczego Jaroslav Hašek miał zakaz wejścia do jednej z praskich kawiarni? Gdzie można obejrzeć pomnik kostki cukru? Jakie tradycyjne czeskie danie jadła królowa angielska?Tym razem w magazynie "Świat jest piękny": Czechy - czyli porozmawiamy też o knedlikach i piwie.
O samotnej wyprawie na Noszak, najwyższy szczyt Afganistanu, o kraju targanym wojnami ale też życzliwych, choć surowych ludziach opowie w magazynie Świat jest piękny Łukasz Kocewiak podróżnik, himalaista
O afrykańskim uśmiechu, czarownikach i rebeliantach, zwyczajach Aczoli, bananach, których nie jada się na surowo i mądrych ugandyjskich przysłowiach opowiadają w magazynie Świat jest piękny, ks. David Okullu z Pabo, na północy Ugandy oraz dziennikarz i fotoreporter Krzysztof Błażyca, autor książki"Krew Aczoli".
O przesuniętych weekendach, imigrantach i ekspatach oraz o tym jak brzmi ...pustynny piasek; o Dubaju i Zjednoczonych Emiratach Arabskich opowiada dziennikarka i reportażystka Anna Dudzińska.
O ryzyku i ryzykanctwie w wysokich górach, o sztuce wycofania się przed szczytem i o tym...ile kawy wypija Denis Urubko -opowiada Bogusław Magrel, alpinista, prezes Polskiego Klubu Alpejskiego
redakcja@radioem.pl
tel. 32/ 608-80-40
sekretariat@radioem.pl
tel. 32/ 251 18 07