Dzięki Wsparciu Lasów Państwowych w Katowicach realizujemy programy kulinarne, przygotowujemy potrawy w oparciu o produkty znalezione w lesie.
Warzywa zielone są bezcenne. Niosą ze sobą świeżość, młodość i mnóstwo witamin. Dlatego do ich jedzenia zachęca Beata Borucka.
Wspaniała, żółciutka i nadająca się do wypieku przeróżnych rzeczy, w tym racuchów. O mące kukurydzianej Anna Pawelec z Fundacji Jemy eko.
Opowiada Jolanta Naklicka-Kleser. Ale oczywiście nie tylko tylko ten sposób na wykorzystanie jabłek zaprezentujemy, ale również inne ciekawe przepisy.
Podobno, jeśli raz zacząć, to trudno z robieniem nalewek przestać. Są przede wszystkim zdrowe. Bo owoce przetwarzane w taki sposób nie tracą swoich sennych właściwości. O nalewkach opowiada Bogdan Schmidt z Zielonego Ogrodu.
No właśnie, by z lodówki nie wyrzucać, trzeba zakupy zaplanować. Pani Elżbieta Dudek prowadząca również stronę http://granela.pl/ opowiada, jak dobrze rozplanować listę zakupów.
Czy kolor czerwony warzyw coś oznacza, za jakie układy w naszym organizmie odpowiada? Uchylamy rąbka tajemnicy wspólnie z Panią Beatą Borucką dietetykiem.
Mąka pszenna z głębokiego przemiału jest niezdrowa. Najlepiej piec z mąki pełnoziarnistej. To prawda, że nie wszystko się uda, ale są rzeczy, które można tak upiec, więc warto się postarać, bo rzecz toczy się o nasze zdrowie. O tym Anna Pawelec z Fundacji Jemy Eko.
Czyli na ile? Pewnie Jolanta Naklicka Kleser z katowickiej Pracowni Smaku nie byłaby w stanie podać wszystkich możliwych przepisów, ale kilka, jak najbardziej.
Galert, czy galet? Jak prawidłowo po śląsku wymówić tę potrawę, ale przede wszystkim, jak ją przygotować o tym Bogdan Schmidt z Zielonego Ogrodu.
redakcja@radioem.pl
tel. 32/ 608-80-40
sekretariat@radioem.pl
tel. 32/ 251 18 07