I tu zaskoczenie. Bo niby wiadomo, że do bigosu bierzemy kapustę kiszoną ewentualnie białą, ale żeby czerwoną? Ponoć można o czy mówi Elżbieta Dudek "Granela"
Czyli pączki? Dla większości z nas właśnie pączki wygrywają, ale Beata Borucka lubi faworki.
Zawiera dużo białka, które może być alternatywą dla białka pochodzenia zwierzęcego i jest także bardzo bogatym źródłem ważnego dla serca potasu i potrzebnego w ciąży kwasu foliowego. Soczewica zielona doskonale sprawdzi się w wielu daniach. Jakich? O tym Anna Pawelec z Fundacji Jemy eko.
Często zdarza się, że osoby niepełnosprawne zbyt późno dowiadują się o konkretnym wsparciu finansowym z jakiego mogą korzystać. Dlatego senator Marek Plura podpowiada, gdzie i w jaki sposób ubiegać się o dotacje na różne cele.
Coraz częściej kupujemy za granicą. Oczywiście chodzi o zakupy internetowe.I tu bardzo trzeba uważać, zwłaszcza, gdy kupujemy w Anglii. O tym dlaczego Karol Muż z Europejskiego Centrum Konsumenckiego.
Trąd skazywał na odrzucenie i samotne cierpienie. Trędowaty nie tylko nie mógł liczyć na pomoc ludzi. Również Bóg zostawiał go samego w tragicznym położeniu.
Od tłustego czwartku zaczyna się ostatni tydzień karnawału, czyli ostatki, zapusty, mięsopust. Kiedyś w tym czasie jadano szczególnie suto i tłusto, zastawiając stoły mięsami, słodkościami i wszelkim dobrem, którego odmawiano sobie przez kolejne 40 dni Wielkiego Postu następującego zaraz po ostatkach. O dawnych zwyczajach, które towarzyszyły ostatnim dniom karnawału opowiada prof. Grzegorz Odoj.
Żyliśmy ostatnio w czasie pandemicznym, ale i hałaśliwym. W Wielkim Poście wybierzmy ciszę – zachęcił abp Wiktor Skworc w Radiu eM w przededniu Wielkiego Postu.
11. lutego obchodzony jest Europejski Dzień Numeru 112. Kiedy z niego korzystać? Jakie informacje są szczególnie ważne, by w chwili zagrożenia życia pomoc dotarła szybko? M.in. o tym w audycji.
Gość audycji – Anna Gołębicką z Centrum im. Adama Smitha w Warszawie.
redakcja@radioem.pl
tel. 32/ 608-80-40
sekretariat@radioem.pl
tel. 32/ 251 18 07