Im ładniejsza była panna, tym większą miała szansę na bycie mokrą w dyngusa. Oblanie wodą w lany poniedziałek oznaczało zaloty i wróżyło powodzenie.
Muzeum Górnośląskie w Bytomiu uruchomiło też internetowe głosowanie publiczności.
Wystawcy z Polski, ale też Węgier czy Turcji. Na katowicki rynek wrócił Jarmark Wielkanocny.
Chleb, jajka, mięso, sól oraz baranek wielkanocny - to najczęściej zawartość koszyka, jaki w Wielką Sobotę przynosimy do kościołów. Tzw. święconka to element polskiej tradycji wielkanocnej.
- Oblanie wodą w Wielkanocny Poniedziałek było dla panny szczególnym wyróżnieniem - opowiada Halina Ordon. Ale i zdarzało się, że w Wielką Sobotę niejeden kawaler wpadł do cebrzyka ze święconą wodą...
W Muzeum Górnośląskim w Bytomiu została rozstrzygnięta 30. edycja konkursu na najpiękniejszą kroszonkę.
O dawnych i obecnych trendach w zdobieniu jajek oraz o rosnącej aktywności mężczyzn w tej dziedzinie opowiada Anna Grabińska-Szczęśniak, kurator pokonkursowej wystawy organizowanego od 30 lat konkursu na najlepsze kroszonki.
Poznaliśmy twórców najpiękniejszych kroszonek w województwie śląskim. Jubileuszowa edycja konkursu została rozstrzygnięta w Bytomiu.
Kilkunastu wolontariuszy wyjechało z Katowic do Ukrainy. W sobotę w Kijowie, a w niedzielę we Lwowie - będą przygotowywać wielkanocne potrawy dla mieszkańców i chroniących się tam uchodźców.
redakcja@radioem.pl tel. 32/ 608-80-40sekretariat@radioem.pl tel. 32/ 251 18 07