publikacja 08.02.2018 09:59
Praca wre w cukierniach. Z lukrem, czekoladą, czy posypką? Pączki to dziś towar deficytowy.
Cukiernia Śląskie Ciasteczka w Rydułtowach Mateusz Kornas /Radio eM
1kg mąki
50g cukru
8 żółtek jaj
szczypta soli
kieliszek spirytusu
szczypta soli
cukier waniliowy
100g drożdży
1,5 szklanki mleka
50g cukru
1/4 kostki masła
Później trzeba po kolei wszystkiego skrupulatnie przestrzegać - dodaje cukierniczka:
Następnie do mleka trzeba włożyć 100 gram droży i o połowę mniej cukru. A to dopiero pierwszy etap produkcji pączków. Rita Pielczyk radzi także co zrobić, by słodki pączek, był nieco mniej kaloryczny.
Nasz redakcyjny kolega, Mateusz Kornas też próbował swoich sił w pieczeniu pączków. Wszystko odbywało się pod czujnym okiem cukierników. Jaki jest efekt? To usłyszycie dziś w eMisji Specjalnej po 15.20.
Mateusz Kornas próbuje swoich sił w pieczeniu pączków Mateusz Kornas /Radio eM
redakcja@radioem.pl
tel. 32/ 608-80-40
sekretariat@radioem.pl
tel. 32/ 251 18 07
Dziś tłusty czwartek - czas na pączki [ZDJĘCIA]