Czyli wolne gotowanie zdobywa rzeszę zwolenników. Dlaczego jest tak cenne, co zyskują potrawy gotowane nawet całą noc? O tym Beata Borucka Mądra Babcia.
Za oknem niemal wiosna. Komu nie marzy się widok, jak na fotografii. Niektórzy już myślą, jak wykorzystają rosnący na wiosnę na łące szczaw. Tak ma Anna Pawelec z Fundacji Jemy eko.
Absolutna podstawa jeśli patrzeć na ciecierzycę. Klasyka dania. A jak zrobić najlepszy?
Bez niego nie obędzie się żadne wesele, przekonuje Janko Macoszek z Istebnej.
Bo to śledzik popularny właśnie. Dlatego proszę się nie dziwi, że z Anną Pawelec z Fundacji Jemy eko o śledzi dziś właśnie.
Są brzydkie, bo są zwykle brudne, grube i z oczkami. Takie są ziemniaki, ale jednak polubiliśmy je za smak, walory odżywcze i możliwość przygotowania na 100 sposobów.
Od serca i dla serca. Bo aby taki rosół ugotować, trzeba na prawdę kochać. Wymaga dużo zachodu, ale warto bo jest niezmiernie smaczny i zdrowy.
Fasolkę po bretońsku zna każdy, a ciecierzycę?
Trwało trzy dni, 100 osób to absolutne minimum. Kto więc gotował i co się jadało na takim weselu?
I tu zaskoczenie. Bo niby wiadomo, że do bigosu bierzemy kapustę kiszoną ewentualnie białą, ale żeby czerwoną? Ponoć można o czy mówi Elżbieta Dudek "Granela"
redakcja@radioem.pl
tel. 32/ 608-80-40
sekretariat@radioem.pl
tel. 32/ 251 18 07