BIG InfoMonitor: w Tłusty Czwartek klienci sięgną do kieszeni głębiej niż rok temu
unsplash

BIG InfoMonitor: w Tłusty Czwartek klienci sięgną do kieszeni głębiej niż rok temu

PAP

publikacja 16.02.2023 07:10

W Tłusty Czwartek klienci sięgną do kieszeni głębiej niż rok temu; pączek kosztuje od 4 do 9 zł za sztukę - wskazują analitycy Rejestru Dłużników BIG InfoMonitor. Dodali, że zaległe zobowiązania cukierników i piekarzy przekroczyły w grudniu 2022 roku 224 mln zł.

Główny analityk BIG InfoMonitor i BIK Waldemar Rogowski podał, że w warszawskich cukierniach pączek kosztuje od 4 do 9 zł za sztukę. "Faworki to z kolei wydatek rzędu 140 zł za kilogram, a w niektórych miejscach nawet 250 zł" - dodał.

Przeczytaj: Z nami ci się... usmaży

Jak zwrócił uwagę, ceny wypieków to pochodna głównie wzrostu cen gazu. "Rachunki są obecnie nawet kilkaset procent wyższe niż przed wybuchem wojny w Ukrainie" - zauważył Rogowski. Przypomniał, że od 1 kwietnia br. zacznie obowiązywać niższa cena gazu dla przedsiębiorstw, które wykorzystują piece nim ogrzewane. Cena maksymalna dla tych podmiotów to 200,17 zł/MWh. Z nowego rozwiązania będzie mogło skorzystać ok. 2,7 tys. przedsiębiorstw piekarniczych.

Przeczytaj: Ekspresowe pączki serowe

Jak dodała Halina Kochalska z BIG InfoMonitor, podrożały także składniki do wypieków, m.in. drożdże, mąka, jaja czy mleko. "Branży piekarskiej i cukierniczej nie pomaga też konkurencja ze sklepami wielkopowierzchniowymi - w jednym z sieciowych supermarketów, przy zakupie 12 pączków, cena za sztukę to niespełna 80 groszy" - wskazała.

Warto wiedzieć: Jak długo trzeba myśleć, żeby spalić jednego pączka?

Kochalska zaznaczyła, że nawet samodzielna produkcja karnawałowych łakoci nie będzie w tym roku oszczędnym rozwiązaniem. Jak wynika z danych GUS, konsumenci zapłacą więcej niż przed rokiem za wszystkie niezbędne składniki, tj. mąkę (wzrost o 37,9 proc.), cukier (87,4 proc.), tłuszcze zwierzęce (23,1 proc.), olej (36,4 proc.) oraz jaja (27,8 proc.). "Do tego należy doliczyć także wysokie koszty gazu (wzrost o 24,8 proc.) i prądu (5,1 proc.), dlatego wielu entuzjastów domowych wypieków zapewne nie podejmie wyzwania" - stwierdziła ekspertka.

Według Rejestru Dłużników BIG InfoMonitor i bazy informacji kredytowych BIK zaległe zadłużenie biznesów zajmujących się produkcją pieczywa, produkcją świeżych wyrobów ciastkarskich i ciastek (posługujących się kodem PKD 10.71.Z) w grudniu 2022 r. wynosiło przeszło 224 mln zł, a niesolidnych firm-dłużników (aktywnych, zawieszonych i zamkniętych) było 933. Dla porównania, w grudniu 2021 r., tyle samo firm (933) zalegało z płatnościami na ponad 187 mln zł. Natomiast w marcu 2020 r., czyli przed globalnym kryzysem spowodowanym pandemią, swoich zobowiązań na kwotę 111 mln zł nie regulowało 1014 podmiotów.

"Kondycja finansowa zarówno piekarni, cukierni, jak i wszystkich podmiotów skupionych wokół produkcji wyrobów piekarskich i mącznych, nie poprawi się w najbliższym czasie" - ocenił Rogowski. Jak stwierdził, w dłuższej perspektywie może pomóc planowana na kwiecień br. obniżka cen gazu ziemnego dla firm, "których działalność występuje pod kodem PKD 10.71.Z.". 

Pierwsza strona Poprzednia strona Następna strona Ostatnia strona

Radio eM

redakcja@radioem.pl
tel. 32/ 608-80-40
sekretariat@radioem.pl
tel. 32/ 251 18 07

WERSJA DESKTOP
Copyright © Instytut Gość Media. Wszelkie prawa zastrzeżone.