Bytom. Uciekły przed wojną a teraz lepią pierogi. To lokalny hit sprzedażowy
Ukrainki lepią pierogi w Bytomiu Marcin Iciek / Radio eM

Bytom. Uciekły przed wojną a teraz lepią pierogi. To lokalny hit sprzedażowy

Marcin Iciek / Radio eM

publikacja 16.03.2022 15:08

Osiem gospodyń z Kijowa, Lwowa i z Tarnopola znalazło schronienie w Bytomiu. Teraz zakasały rękawy i... lepią pierogi! Ich wyroby cieszą się ogromnym zainteresowaniem.

Dla ośmiu ukraińskich gospodyń swoją przestrzeń udostępnił Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Bytomiu. To tam kobiety  przygotowują specjały, które potem trafiają na sprzedaż.  - Zainteresowanie pierogami jest olbrzymie, a po dołączeniu kolejnych Ukrainek, panie będą pracować na dwie zmiany - mówi dyrektor szkoły, Witold Sbirenda:

Bytom. Uciekły przed wojną a teraz lepią pierogi. To lokalny hit sprzedażowy

Takie wareniki powstają w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Bytomiu Marcin Iciek / Radio eM

Ukraińskie pierogi - wareniki - spotkały się zainteresowaniem mieszkańców Bytomia - powiedziała Radiu eM Maria, pochodząca ze Lwowa:

Zestaw siedmiu pierogów można kupić w bytomskiej restauracji Zelter za cegiełkę o wartości 10 złotych. Lokal z kuchnią ukraińską, gdzie również można nabyć pierogi - funkcjonuje także w Sosnowcu.

Bytom. Uciekły przed wojną a teraz lepią pierogi. To lokalny hit sprzedażowy

Na razie 8 Ukrainek lepi pierogi w Bytomiu, ale niebawem będzie ich więcej i zaczną pracę na dwie zmiany Marcin Iciek / Radio eM

Pierwsza strona Poprzednia strona Następna strona Ostatnia strona

Radio eM

redakcja@radioem.pl
tel. 32/ 608-80-40
sekretariat@radioem.pl
tel. 32/ 251 18 07

WERSJA DESKTOP
Copyright © Instytut Gość Media. Wszelkie prawa zastrzeżone.