Grzegorz Sikorski: Najbardziej brakuje rąk do pracy w gastronomii

Brak komentarzy: 0

Sylwester Strzałkowski

publikacja 10.06.2021 09:56

– Najbardziej brakuje rąk do pracy w gastronomii – powiedział w Radiu eM Grzegorz Sikorski, dyrektor Wojewódzkiego Urzędu Pracy w Katowicach. Jak wyjaśnił, bezrobocie w Polsce spada nieznacznie od kilku miesięcy. Staliśmy się liderem w UE.

Woj. śląskie, jak powiedział dyrektor WUP, miało w maju bezrobocie rejestrowane na poziomie 4,9%, czyli znacznie mniej niż wynosi ten wskaźnik dla całej Polski – 6,1%. Jednocześnie zmniejsza się liczba nowo rejestrowanych bezrobotnych. Pod tym względem maj był rekordowy – w Śląskiem zgłosiło się do urzędów pracy ok. 7 tys. osób. Jeszcze nigdy ta liczba nie była tak niska – powiedział Grzegorz Sikorski. Przyczyną jest m.in. demografia i zmniejszająca się liczba osób wchodzących na rynek pracy,

Jak powiedział gość Radia eM, brane pod uwagę są trzy czynniki, które mogą poprawić sytuację jeśli chodzi o brak rąk do pracy: zwiększenie efektywności pracowników (np. poprzez dostarczenie im nowoczesnych narzędzi), automatyzacja pracy, napływ imigrantów. Zaznaczył, że nie można oczekiwać nieustannego napływu pracowników z Ukrainy, bo tamtejsze społeczeństwo starzeje się szybciej niż nasze, a dla Ukraińców powstały nowe miejsca pracy na rodzimym rynku.

 

 

Pierwsza strona Poprzednia strona Następna strona Ostatnia strona
oceń artykuł Pobieranie..

Radio eM

redakcja@radioem.pl
tel. 32/ 608-80-40
sekretariat@radioem.pl
tel. 32/ 251 18 07

WERSJA DESKTOP
Copyright © Instytut Gość Media. Wszelkie prawa zastrzeżone.