Polska - słodkie serce Europy

PAP

publikacja 03.03.2015 07:15

Polska powoli staje się potentatem w produkcji słodyczy, głównie dla Europy - czytamy w "Pulsie Biznesu". Eksportujemy jedną trzecią wartej ponad 19 mld zł produkcji, niekoniecznie pod marką producenta.

Polska - słodkie serce Europy Polska jest największym europejskim producentem słodyczy HENRYK PRZONDZIONO /Foto Gość

I tak np. światowy producent słodyczy Mondelez International ma przenieść z Irlandii do zakładu w Cieszynie, gdzie wytwarza już wafelki Prince Polo, produkcję wafli Time Out. Ma to nastąpić pod koniec tego roku. Ponadto koncern ma w swoim zakładzie w Skarbimierzu konsolidować produkcję gumy do żucia, wycofując ją z zakładu w Irlandii.

Inny światowy koncern, Ferrero, nakładem 150-200 mln zł rozbudowuje swoją mazowiecką fabrykę - czytamy w gazecie.